Choose metallic finishes in the kitchen for a high-tech & ultra-modern look
martie 25, 2021Un proiect sexy de design interior pentru un bărbat „single” din Oradea
iunie 3, 2021Deschidem o discuție despre blaturile de bucătărie, un subiect de mare interes pentru orice proiect de design personalizat de mobilier. Blatul este una dintre cele mai importante și rezistente suprafețe din compoziția de mobilier, materialul cu care interacționezi cel mai des în bucătărie, zona principală de lucru, care integrează plita (chiar și hota – downdraft sau în plită) și chiuveta. Când vorbim despre blaturi, ne referim la blatul de lucru, fie pentru baze, fie pentru insulă sau pentru masa snack.
Alegerea unui material pentru blatul de bucătărie este o decizie cu multe criterii, atât în ceea ce privește costul, cât și în impactul materialului asupra esteticii și funcției practice a bucătăriei. La nivel de costuri, blatul de lucru poate însemna o parte semnificativă a bugetului de producție a bucătăriei, însă un blat bine ales face minuni pentru bucătărie în materie de utilitate, întreținere și design.
[typeit strings=”Se poate toca direct pe blat?” speed=”90]
[/split_line_heading]
Nu recomandăm, ar fi de preferat un tocător de lemn.
Întrebările mai serioase pe care le primim cel mai des despre blaturi vizează costurile pentru diferite tipuri de materiale de bucătărie, cât și caracteristicile practice – rezistență la abraziuni, lovituri, șoc termic, curățare. Odată ce au fost bifate întrebările obiective, ajungem la chestiuni subiective – estetica materialelor – culori, texturi (mat, lucios, poros, neted, materic), venaturi, inclusiv modul în care interacționează cu alte materiale.
Înainte de a discuta despre materiale, pornim de la forma și condiționările spațiului de bucătărie, cât și de la criterii privind funcționalitatea practică a blatului, în funcție de client și modul în care utilizează bucătăria și suprafețele de lucru.
[typeit strings=”Lucrăm cu materiale în funcție de context.” speed=”90]
[/split_line_heading]
Este indicat să nu scoatem un material din context, orice material trebuie considerat în contextul proiectului – care este destinația materialului, cu ce materiale poate fi asociat, ce tip de interacțiune implică suprafața, fie orizontală, fie verticală.
De exemplu, nu recomandăm lemn natural pentru blatul de lucru datorită activității intense care poate deteriora suprafața, însă putem găsi un finisaj de lemn pe suport de HPL care se aseamănă texturii naturale de lemn.
Blatul este cea mai vizibilă și tactilă suprafață din bucătărie, astfel materialul de blat poate implica o investiție mai importantă decât materialele pentru fronturi, însă raportate la dimensiuni (metri pătrați sau liniari de material), costurile sunt justificate pentru materiale speciale, vezi categoriile de blat din piatră – granit, cuarț, ceramică.
Pentru a extinde discuția despre materiale pentru blatul de lucru, vom prezenta o serie de categorii de materiale recomandate, organizate în funcție de categoriile de preț, însă ierarhia este pur generalistă și exclude diferite niveluri de calitate ale fiecărui material care pot scădea sau ridica prețul.
[typeit strings=”Laminat HPL” speed=”90]
[/split_line_heading]
Panourile HPL sunt realizate dintr-un număr de laminări sau straturi din fibră de hârtie, asemănătoare cu hârtia pe care o folosim în fiecare zi. Aceste straturi sunt impregnate cu o rășină fenolică și sunt încălzite în timp ce sunt presate simultan la mare presiune pentru a obține un panou subțire și dur, realizat pentru o mulțime de aplicații, de la corpuri de chitară la mobilier.
Avantaje
Dezavantaje
[typeit strings=”HPL stratificat” speed=”90]
[/split_line_heading]
HPL stratificat este o alternativă de calitate superioară pentru HPL, cu 12 straturi de HPL suprapuse, realizat cu o compoziție de straturi de fibre de celuloză impregnate cu rășini fenolice, presate sub căldură și presiune mare. HPL stratificat este un material ideal pentru blaturi, cât și pentru fronturi de bucătărie.
Avantaje
Dezavantaje
[typeit strings=”Fenix” speed=”90]
[/split_line_heading]
Fenix este un material inovator din categoria laminatelor la înaltă presiune, dezvoltat și produs exclusiv în Italia de către Arpa Industriale, a cărui parte exterioară este alcătuită dintr-o suprafață cu particule nano-tehnologice (mai mici de 100 nm) aplicată pe panouri brute cu emisie minimă de formaldehidă (clasa E1), lipite sub presiune și căldură cu rășină acrilică.
Folosind procese de înaltă tehnologie, nanoparticulele sunt distribuite uniform în întregul strat de acoperire. După uscarea stratului, aceste particule sunt complet integrate în stratul exterior al materialului.
Avantaje
Dezavantaje
[typeit strings=”Granit” speed=”90]
[/split_line_heading]
Discuția despre blaturi ajunge în mod inevitabil la piatră, un material ideal pentru blatul de lucru.
Primul pe listă este granitul, un material premium pentru blat, o piatră pur naturală care provine direct din carierele de piatră și este apoi tăiată în plăci subțiri, lustruite și fabricate în blaturi. Granitul este o rocă magmatică comună, care se formează în natură sub scoarța terestră la adâncimi considerabile și după o răcire lentă a lavei.
Pe lângă aspectul estetic, cea mai importantă proprietate care distinge granitul este fără îndoială duritatea, o particularitate ceea ce îl face deosebit de potrivit pentru utilizări în care este necesar un nivel ridicat rezistență la uzură și la impact.
Granitul și marmura sunt materiale făcute de natură (plăci reci), iar cuarțul, ceramica, Lapitec, Dekton, sunt materiale prelucrate tehnologic de om (plăci calde, obținute prin coacere la cuptor).
Avantaje
Dezavantaje
[typeit strings=”Cuarț” speed=”90]
[/split_line_heading]
Blaturile de cuarț sunt produse din piatră prelucrată care pot conține un procent mare de cuarț natural, dar pot include și alte minerale, alături de liante polimerice sau pe bază de ciment.
Lastrele de cuarț nu sunt plăci naturale de piatră, ci sunt formate dintr-un agregat de produse secundare din piatră (bucăți de granit, marmură sau resturi industriale reciclate precum ceramică, silice, sticlă, oglinzi) care sunt măcinate și formate în plăci pentru blaturi și alte produse.
Lucrăm cu blaturi de cuarț de la producătorul Santa Margherita din Italia, unul dintre principalii furnizori de cuarț de înaltă calitate și unul dintre puținii producători la nivel mondial certificați GreenGuard și NSF.
Oferta Santa Margherita cuprinde blaturi de cuarț lucioase și blaturi de cuarț mate nativ cu textură, o specialitate proprie Santa Margherita. Acest detaliu este foarte important datorită faptului că un cuarț mat trebuie șlefuit, iar acest procedeu diminuează calitățile, însă Santa Margherita obțin cuarț mat nativ prin intermediul unor procedee tehnologice inovatoare.
Avantaje
Dezavantaje
[typeit strings=”Ceramică” speed=”90]
[/split_line_heading]
Una dintre rațiunile tehnice pentru care a poți alege ceramica pentru blatul de bucătărie este faptul că ceramica asigură o punte de legătură între funcționalitate și estetică.
Ceramica, în sine, este o reproducere după materiale de piatră prelucrată sau piatră naturală.
Cu ceramică poți obține reprezentarea unui tip de piatră naturală cu proprietăți mai avansate decât ale granitului, de exemplu – ca rezistență la abraziuni, impact, impermeabilizare, cât și cu o greutate mult redusă. În sine, dacă alegi ceramică cu aspect de granit, vei obține calități superioare granitului.
Avantaje
Dezavantaje
[split_line_heading animation_type=”default”]
[typeit strings=”Alegerea unui material pentru blatul de lucru” speed=”90]
[/split_line_heading]
Mai presus de criterii tehnice, alegerea unui material pentru blatul de lucru este o chestiune de preferință personală, însă este important ca alegerea să nu se bazeze pur și simplu pe aspect, ci trebuie avută în considerare performanța legată de utilizarea zilnică, în funcție de modul în care interacționezi cu mobilierul de bucătărie.
Prin urmare, este întotdeauna important să ai în vedere recomandările de utilizare, curățare și întreținere oferite de furnizorul bucătăriei.
În episodul 2 al discuției despre blaturi vom avea în vedere chestiuni de profilare a marginilor de blat, cât și îmbinările între blat, fronturi și mecanismele de deschidere ale ușilor.
Programează o întâlnire de consultanță de proiectare
Dacă dorești un proiect personalizat de bucătărie, programează o întâlnire de consultanță și putem discuta împreună toate detaliile despre bucătăria ta, de la materiale, design și producție.
0 Comments
[…] ceramica sinterizată ascunde o rezistență fără egal. Este un material de încredere pentru blaturile de bucătărie, rezistent la zgârieturi, lovituri și temperaturi ridicate. Acesta este un aspect crucial pentru […]
[…] Blat de lucru și placări de perete – HPL ‘Pietra Grigia’ […]
[…] Blaturi și placări de perete – Ceramică LAMINAM InSide „Piasentina Taupe Fiammato” grosime 60/12mm […]
[…] Blaturi – Ceramică LAMINAM „Focos Piombo Opaco” […]