Fenix open space kitchen, created for a young and dynamic family
ianuarie 11, 2021Proiect de bucătărie minimalistă într-un spațiu cu geometrie complicată
februarie 25, 2021Discuții de bucătărie, episod 1
Seria Discuții de bucătărie debutează la “masa adevărului” alături de Tudor și Divina Triță, în dialog cu Andrei și Doris, MyKitchen Studio. Poți afla mai multe detalii picante despre proiectul casei Triță la click pe Play.
Cum facem cunoștință cu spiritul locului în design-ul interior?
În fiecare casă locuiește un Genius Loci, sau spiritul locului, un sentiment, o idee sau o filosofie de viață care poate fi pusă în scenă prin intermediul mobilierului, obiectelor decorative, cât și în alegerea materialelor și finisajelor care compun o atmosferă rezidențială.
Atunci când dezvoltăm un proiect de design interior ne dorim să punem în valoare personalitatea casei așa cum se oglindește în persoanele care o locuiesc, astfel misiunea noastră este să cunoaștem și să înțelegem persoanele (dorințe, necesități, năzuințe) pentru a ne apropia de sufletul casei.
Genius Loci din casa familiei Triță își conturează prezența cu trăsături din personalitatea celor 4 membri ai familiei, Tudor, Divina, Nichita și Albert. După o perioadă foarte antrenantă de șantier general (minim 12 luni), casa familiei Triță s-a transformat ușor și sigur într-un cămin primitor cu energie pozitivă și relaxată.
*Click pe imagini pentru o versiune mai mare.
“Construcția unei case sau gestionarea unui șantier de renovare sunt responsabilități care schimbă ritmul într-o familie, aduc o nouă dinamică între membrii familiei. Un șantier poate să apropie o familie atunci când toți depun eforturi comune, ori poate cauza multiple neplăceri sau dificultăți atunci când familia nu lucrează împreună.”
- Divina Triță
*Click pe imagini pentru o versiune mai mare.
Tema casei a pornit de la conceptul de adăpost – un refugiu calm și cald – care primește oamenii și invită la interacțiune, oferă siguranță și intimitate. O serie de elemente susțin simbolic conceptul de adăpost la nivel utilitar și simbolic – vezi șemineul cu foc deschis (de la Traforart) care levitează în centrul living room-ului și încălzește atmosfera, ori “piatra de hotar” (cuarțit sau granit) din placarea de perete în living room.
“Bucătăria e un loc în care gravităm frumos unii pe lângă alții, ne îmbie la joacă și la creativitate.”
- Divina Triță
Ideea unei bucătării cu insulă și masă snack integrată conduce către aceeași temă a casei, căminul, reprezentat printr-o consolă centrală, autonomă, care încorporează o bucătărie multifuncțională și servește utilităților – spălarea alimentelor, prepararea alimentelor, servirea mesei. Consola centrală ascunde spații generoase de depozitare, include plita și chiuveta, iar blatul este realizat din Peltrox, un material metalic cu aspect de cositor, proprietăți igienice, adesea utilizat în industria bucătăriilor de restaurant.
Masa snack integrată în continuarea insulei este realizată cu finisaj Castagno Nero și conturează un spațiu de dining pentru membrii familiei și invitați. Am pus accent pe căldura acestui finisaj de lemn, în contrast cu Peltrox, un material de semnficație personală pentru familia Triță care s-a imprimat în timp cu memoria tuturor mic-dejunurilor alături de cei dragi și invitații casei.
Misiunea noastră în design-ul bucătăriei, iar ulterior, în design-ul casei, a fost să obținem simplitate absolută cu tehnologie invizibilă. Ne-am concentrat pe lifestyle, chestiuni care pot fi simțite, atinse, care produc un sentiment. Am căutat un design subtil și fără vârstă, fără culori dominante, cu gadget-uri ascunse privirilor, însă accesibile în cadrul unor mișcări naturale în spațiu. Am îndreptat atenția către efectele unei compoziții de design și nu pe fișa tehnică a configurației de mobilier ori a electrocasnicelor.
„Tehnologia există, dar nu se vede –asta înseamnă confort, pace, limpezime, claritate. Când văd clar în spațiu, mi se face clar în cap, sunt noțiuni corelate. Simplitate și tehnologie înseamnă confort. Toate respiră, sunt la locul lor.”
- Divina Triță
Discuțiile despre amenajarea interioară au plecat de la noțiuni teoretice pentru a-și găsi rezolvări practice. În principal, am căutat să aflăm ce înseamnă acasă pentru familia Triță, iar acest lucru poate însemna chestiuni diferite pentru fiecare dintre noi, de la activități personale, la activități de familie.
Un spațiu mai mare în noua casă aduce o viață diferită, un teren nou cu o hartă nouă de interacțiune. Lucrăm majoritatea proiectelor de design interior cu pornire din amenajarea bucătăriei pentru a continua în restul casei, de la dining room, living room, office, dormitoare și băi.
„Acasă fiecare element este personal, fiecare obiect vorbește pe limba ta, este un univers închis care ne conține și ne ocrotește.”
- Tudor Triță
*Click pe imagini pentru o versiune mai mare.
Filosofia noastră este să oferim rezidenților plăcere în interacțiunea cu casa, cu elementele casei, să realizăm un teren de joacă primitor, multifuncțional, multisenzorial. Am căutat să obținem simplitate, iar simplitatea, liniștea, confortul, reprezintă luxul suprem, o stare de bine pe care danezii o numesc hygge – convivialitate comfortabilă în propriul cămin.
“Casa nu e doar un refugiu, este o rampă de pornire, un loc de întoarcere, un punct de referință.”
- Tudor Triță
Luxul modernității ne permite să jonglăm cu materiale și cu tehnologii, astfel atmosfera poate fi controlată în materie de lumini, temperatură și alte funcțiuni ale casei.
Am conturat spațiul astfel încât să devină un șevalet pentru plăcerile personale și de familie – aranjarea lucrurilor, activități casnice, inclusiv pentru activitățile recreative – familia Triță se adună în jurul biroului din camera de studiu pentru a juca Dungeons & Dragons, un joc RPG (Role Playing Game) de aventură, care stimulează imaginația și aduce oamenii împreună într-o lume fantastică.
În timp, pe durata șantierului, ne-am apropiat de familia Triță și am petrecut săptămânal momente foarte plăcute la “întâlnirile de miercuri” programate pentru supervizarea lucrărilor de șantier, întâlniri care deveniseră o tradiție pentru o perioadă bună de timp. Oricât de dor ne-ar fi de acele întâlniri, nimic nu se compară cu sentimentul unui șantier finalizat și calmul unei case care se așează de la sine în jurul persoanelor pe care le găzduiește.
“Am crezut că cea mai dificilă parte a construcției unei case este cea structurală, de inginerie constructivă, însă am ajuns să înțelegem că personalitatea casei este conferită de amenajarea interioară, iar aceste detalii aduc magia în cămin. Mai mult decât materiale, șantier și liste Excel, construcția și amenajarea casei au fost o călătorie despre oameni cu care am rezonat, o comuniune de prietenie și energie pozitivă.”
- Tudor Triță
Fișă de proiect
-icon-